Har du tittat riktigt noga på ett träd någon gång? Om inte, så gör det, för på trädens bark öppnar sig en hel värld. En solig oktobersöndag i Mollungens naturreservat fick vi i Naturskyddsföreningen stifta närmare bekantskap med en av dessa livsformer, lavarna, av vilka det finns en mångfald med olika utseende och fason. Conny Almqvist från Vårgårda guidade oss i detta fascinerande ämne under en promenad i bokskogen.
Conny berättade att en lav består av en svamp och en alg. Svampen ger fukt och skydd och algen tillför näring genom fotosyntes. Lavarna delas upp i tre grupper utifrån sitt utseende: skorplav, bladlav och busklav. Till skillnad från mossor, som växer där det är fukt och skugga trivs lavarna där det är ljust och torrt och de är känsliga för luftföroreningar. Allra känsligast är busklavar som t.ex. skägglav, medan skorplavarna som växer platt på en yta är tåligast.
I Mollungen är luften uppenbarligen ren för här trivs lavarna och breder ut sig över trädstammar och stenar. Här finns lunglav med breda flikiga blad, brosklav av olika slag som täcker hela stammen på en rönn, blombägarlav som ser ut som just små bägare med röda blommor i, kyrkogårdslav, gällav, blåslav och den pyttelilla klotterlaven med sina små svartastreck i barken, och många andra.
Efter en fikastund på en solbelyst stenmur gick vi vidare in i skogen och där tog mossorna över. Även här fanns en mångfald av arter. Sidenmossan är mjuk som siden, palmmossan ser ut som små palmer, husmossan har våningar och bergklomossan ser ut som vetelängder.
Text: Barbro Johansson
Bild: Barbro Johansson, Epp Laas, Sara Jonsson
Kommentera