Anela Reč, ungdomsambassadör från Svenska FN-förbundet, har varit i Herrljunga och hållit en intressant och inspirerande föreläsning. Ämnet var de globala målen och särskilt mål 12 om hållbar konsumtion och produktion, något som också varit ämnet för en bokcirkel i Herrljunga Naturskyddsförening. FN-förbundet som finns i alla FN:s länder har till uppgift att stödja FN-projekt, utbilda och informera om FN:s mål, men också att granska och påverka hur de olika länderna följer målen. Anela Reč är en kunnig och engagerad föreläsare och delade med sig av mycket information och fakta om hur det står till i världen.
Tyvärr är ju läget på många sätt mörkt idag, vilket också avspeglas i hur det står till med uppfyllelsen av målen. Av de 169 delmålen är bara 15-20% på rätt spår, hos många står utvecklingen stilla och många går t.o.m. bakåt. Sämst är läget när det gäller klimatförändringarna, hållbar konsumtion och produktion samt ekosystem och biologisk mångfald. Det som går bäst är hållbar teknik-och energiutveckling, samt att hälsa och välbefinnande, liksom jämställdheten ökar något och fattigdomen minskar. Men det ska noteras, poängterade Anela, att inget mål ännu är uppfyllt.
När det gäller Sverige är just mål 12, hållbar konsumtion och produktion, en av våra största utmaningar, eftersom vi konsumerar för mycket, och är ett av de sämsta länderna när det gäller negativ miljöpåverkan på andra länder. För närvarande ligger vi sjua nerifrån på den skalan och är dessutom på väg neråt.
De rika länderna måste helt enkelt lägga i en högre växel om vi ska komma närmare målen på de sex år som är kvar till 2030, menar Anela. Mycket måste göras på statlig och överstatlignivå och här handlar det om att det behövs politisk vilja, rätt prioriteringar, samarbete och investeringar. Men samtidigt är det också den enskildes ansvar, eftersom allt vi gör, äter, köper och producerar påverkar världen. Det kan handla om att resa hållbart, minska användandet av förpackningar, undvika engångsprodukter, köpa frukt med skönhetsfel, handla på second hand och över huvud taget konsumera mindre.
Anela själv föregick med gott exempel med en tröja köpt på second hand och lösnaglar som hon gjort själv av återvunnen plast. Och trots all sin kunskap om världsläget är hon full av energi och framtidstro och därmed också ett gott exempel på att det bästa man kan göra i en värld i kris är att engagera sig för det man tror på och bidra till att vi tillsammans löser de problem vi har skapat.
Läs mer:https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/https://fn.se
Text: Barbro Johansson
Bilder: Kjell Johansson
Kommentera