Fågelsången är igång

Nu sjunger fåglarna som bäst och morgonen den 5 maj var dessutom vindstilla, så det var ett fint tillfälle för de tio personer som deltog på Naturskyddsföreningens fågelmorgon vid Nossan och Orraholmen. Lasse Nilsson ledde promenaden, där vi kunde höra många, både stann-och flyttfåglar, bl.a. rödhake, svartmes, gärdsmyg, dubbeltrast, svarthätta och svartvit flugsnappare. Ett par ståtliga grähägrar flög förbi liksom ett sträck med vitkindad gås på väg mot nordligare nejder. En enkelbeckasin lyfte från strandkanten när vi kom vandrande och en spillkråka lät höra sitt kry-kry-kry inifrån skogen.

En hel del träd har fallit under vårens stormar och på en omkullvält björk som låg över stigen, hittade vi ett vackert mönster av små små hål i barken. Efter en del letande på nätet förstod vi att det var den lilla björksplintborren som varit framme. Skalbaggen som är specialiserad på björk, lägger sina ägg under barken på träd som redan är döda eller halvdöda. Där lever larverna och förpuppar sig och när de blivit färdiga skalbaggar gör de ett hål i barken och flyger ut.

Ute på heden hittade vi de rara blommorna kattfot, backsippa och mosippa. Tillbaka på Orraholmen tog vi vår fika vid sjön, där det idag inte bara varde vanliga grå-och kanadagässen och sångsvanarna som simmade utan även ett par av småskrake, vilket var glädjande, eftersom de sällan ses i våra trakter. Lasse, som är uppmärksam på varje litet kvitter, fick ihop sammanlagt drygt 50 fågelarter, och då var det ändå ett tiotal som saknades idag, som han hört tidigare under våren i området.

I Orraholmsområdet, och inte minst den fina stigen längs Nossan, har Herrljungaborna verkligen en fantastisk möjlighet att uppleva hembygdens natur på nära håll.

Text: Barbro Johansson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.