Kultur och natur i gammalt odlingslandskap

Naturskyddsföreningens vårutflykt den 28 april gick i Fölene och lockade 13 deltagare. Eva Bayard ledde promenaden med hjälp av Sören Berglund som bor i området. Promenaden var både en natur-och en kulturpromenad, eftersom de vackra hagmarkerna och småbrukslandskapet nära Fölene kyrka och Nossan är en bygd med lång historia. Vi startade vid Fölene kyrka, byggd på 1100-eller tidiga 1200-talet och vars port flankeras av två runstenar från vikingatiden. Eva berättade att här fanns många stormän och en stor befolkning under medeltiden och att kyrkorna följaktligen ligger tätt.


Promenaden gick sedan upp på en rullstensås glest beväxt med ek, björk, tall och gran, där det finns historiska lämningar av både äldre och sentida datum. En pampig kungahög, 30 meter i diameter, bedöms vara från 1000-talet, och enligt sägnen har det legat ett hednatempel på kullen. På kullen finns också en triangelformad vattenkälla som inte sinar ens den torraste sommar. Uppifrån kullen kan man se till Rakåsa krona, där det finns rester av en mäktig ekskog, som en gång växte så tät att man sades kunna gå på kronorna från Fölene ända till Bitterna, ca 8 km bort.

Nedanför kullen låg en festplats på 1950-60-talet, då det var vanligt att träffas och dansa på lördagskvällarna. Kvar idag finns boden där man hade servering och tombola. En dansbana och en skjutbana hörde också till festplatsen. Ett stycke därifrån finns en plan yta, där Sören berättade att de brukade gå från Fölene skola när han var barn, och hoppa längdhopp i en längdhoppsgrop som gjorts i ordning i den fina sanden i rullstensåsen. På andra ställen på åsen finns stora branter där det tagits grus till vägbyggen.

Avslutningsvis gick promenaden till Nycklabacken med ett av Västergötlands största gravfält från järnåldern, med högar, domarringar och resta stenar. Tre av stenarna är s.k. kalenderstenar, som är resta så att när solen går upp vid sommar-och vintersolståndet följer skuggan från en sten exakt konturerna av en annan.

Detta var samma dag som den kalla våren plötsligt övergick i sommar. Nu har flyttfåglarna börjat komma tillbaka och alla fåglar har fullt upp med att hitta en partner och sätta bo. Lasse Nilsson, som alltid har ett öra mot skyn, räknade in 29 arter, bl.a. sparvhök och röd glada.

Tack Eva och Sören för en intressant guidning!

Text: Barbro Johansson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.