I Fåglavik, strax utanför Herrljungas kommungräns, ligger Ranahult, sedan 1988 landets äldsta kommunala naturreservat, vilket sköts av Vara Naturskyddsförening. Dit åkte vi i Herrljunga Naturskyddsförening på årets något kyliga Kristi himmelsfärdsdag. 14 personer kom och vi blev guidade av ordförande Tomas Lindström och kassör Anne Svensson.
Ranahult är på 25 hektar, ägs av Sveaskog och arrenderas av Vara kommun, som anlitar Vara Naturskyddsförening för skötseln. Området tas om hand på samma sätt som man gjorde förr. Nötkreatur betar i lövskogen, slåtterängar fagas på våren, då man städar bort löv och grenar,och slås med lie på sensommaren och 150 träd hamlas. Förr tog man vara på allt foder man kunde få, inte bara gräs, utan också löv. Därför klipptes de unga grenarna från träden vart tredje eller fjärde år, och denna hamling ger träden dess typiska utseende. Här syns också rester av gamla tiders odlarmöda i form av odlingsrösen, fägator och en linbrötgrop.
Ett gammalt odlingslandskap som detta är det mest artrika vi har, berättade Tomas Lindström. Här växer inte bara hassel och alla svenska s.k. ädellövträd, ek, alm, lind, lönn, bok och ask, utan också sällsynta blommor som slåttergubbe, svinrot, nattviol, jungfrulin, darrgräs och späd ögontröst. Inslag av den basiska bergarten grönsten gör att det också finns områden där blommor som backsippa, blåsippa och vätteros trivs. Den rika floran lockar i sin tur fjärilar, humlor och andra insekter som också gör området intressant för många fåglar, som mindre hackspett, nötkråka, stenknäck och sångare.
På 70-talet började området planteras igen med gran, men en lokal opinion bildades för att bevara lövskogen och odlingslandskapet. Tack vare det, och allt arbete som Vara Naturskyddsförening gjort och gör för att återställa området och fortsätta sköta det, kan man nu gå runt och njuta av det bevarade kulturlandskapet och den rika biologiska mångfalden.
Efter promenaden var det skönt att gå in och ta vårt fika i stugan där Anne eldat i kaminen. Det blev också prisutdelning efter den tipspromenad som vi gått under guidningen. Och så blev vi inbjudna att återkomma den 16 juni, då Vilda blommornas dag firas här på Ranahult.
Tack till Tomas och Anne för en fin och intressant förmiddag!
Text: Barbro Johansson
Bilder: Kjell Johansson
Kommentera