Mossor och lavar i Mollaryd

Conny berättar om mossorna på en artrik trädstam.

Husmossan växer i våningar.

Mossor och lavar var temat för Naturskyddsföreningens aktivitet den 6 oktober i bokskogen i Mollaryd. Inte mindre än 21 personer följde med på promenaden samt fyra hundar. Liksom förra året var Conny Almqvist vår guide till denna spännande del av naturen, som genom luppens lins visar sig vara en hel värld i miniatyr. En värld som breder ut sig runt omkring oss på marken, på stenar och på trädstammar. Det som vid en ytlig anblick bara ser ut som ett jämngrönt täcke, visar sig vid närmare påseende vara en mängd olika mossarter. Många arter har fått namn efter vad de liknar, t.ex. veteflätsmossa, mussvansmossa, tujamossa och kvastmossa. Husmossan växer i små våningar och hakmossan har små hakar i toppen på grenarna.

Kan det vara mussvansmossa som breder ut sig på stammen?

Svart filtlav sticker dekorativt upp ur veteflätsmossan.

Mossorna tillhör växtriket, men lavarna är något annat. En av de yngsta deltagarna, Ib från Mollaryd, kunde berätta vad en lav är, nämligen en korsning mellan en alg och en svamp. Lavar tillhör därför varken växt- eller djurriket, utan det separata svampriket. Även av lavar finns en mångfald av arter, som delas upp i undergrupperna bladlav, busklav och skorplav utifrån deras utseende. Slånlav är t.ex. stora och yviga med buskigt växtsätt, filtlaven är som stora blad med vågiga kanter och kartlaven breder ut sig som flygbilder av okända kontinenter. Bägarlav finns i olika färger och storlekar och skriftlaven är som små tecken skrivna på trädstammar.

Med luppens hjälp kommer man mossor och lavar in på livet.

Klibbtickans årsringar är lätta att räkna och kanske är det sniglar som har smakat på röksvamparna som växer på samma trädstam.

Särskilt döda trädstammar är rika på både mossor och lavar och även svampar. Tickorna kan bli riktigt stora med tiden och det går att bedöma deras ålder genom att räkna avgränsade ringar i svampen, där de äldsta ringarna är svartbruna och den yngsta ringen ljus och, hos t.ex. klibbtickan, röd. Skålsvamparna ha starka färger i orange eller turkos som bryter av mot naturens annars milda färgskala.

De starkt turkosa skålsvamparna drack blicken till sig.

Conny pekar ut slånlav och färglav på en aspstam.

Text: Barbro Johansson

Bilder: Kjell Johansson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.