Naturskyddsföreningen deltog även i år i Trädgårdsföreningens trädgårdsdag på Hembygdsgården. Mari och Eva ansvarade för vårt bord. Där kunde besökarna få information om varför man ska handla ekologiskt, hur man ökar den biologiska mångfalden i trädgården samt köpa böcker med naturtema, fågelholkar, bivaxdukar m.m. Det gick också att få smakprov på ätliga växter, som gökärt och harsyra och även en god pesto gjord på kirskål och nässlor. Många kom även fram för att prata och ställa frågor.
Trädgårdsföreningen och Naturskyddsföreningen har mycket gemensamt och det är roligt att vi kan samarbeta på olika sätt.
Text: Barbro Johansson
Bilder: Kjell Johansson
För dig som blev sugen på kirskålspesto, här kommer receptet
Ingredienser:
1,5 dl solrosfrön
100 g kirskål
50 g nässlor
1 äpple
2 tsk pressad citron
1 tsk socker
1,5 dl olivolja eller rapsolja, kallpressad och mild
0,25 dl vatten
2 krm salt
½ krm vitpeppar
Tillagning:
Rosta solrosfröna i stekpanna ca 5 min så det får lite färg. Rör under tiden. Rensa och skölj kirskål och nässlor, plocka bort grova stjälkar. Skölj och dela äpplet i tärningar. Mix alla ingredienser i matberedaren eller med stavmixer. Späd med vatten till önskad tjocklek. Smaka av med salt och vitpeppar.
Kan förvaras i kylskåp några dagar och kan även frysas in.
Kommentera