Aktuella händelser

 

Vill du delta som utställare på mässan?

ANMÄL ditt intresse här:

Klicka på länken ovan och fyll i dina uppgifter.

 

 

Ytterligare en fjärilsinventering har genomförts på Remmene skjutfält tillsammans med flera intresserade deltagare. Vädret var inte perfekt, men flera arter kunde ses. Den vackra Klockgentianan har nu slagit ut sina blå blomblad. Utan den rara blomman kan inte vår rara alkonblåvinge existera. Fler inventeringar kommer att ske framöver, med kortare varsel. Håll utkik på facebook eller här på hemsidan för information.

Intresserade deltagare fångade fjärilar med håv och kamera. Kurt och Matti hjälpte till att arta.

Ljungblåvinge. Lägg märke till de svartvitrandiga fötterna och antennerna samt den vackra teckningen på vingarna.

Rapsfjäril, vanlig men vacker. Även den har svartvita antenner.

Mindre guldvinge lyser ikapp med blommorna på marken.

Hedblåvinge. En av många Blåvinge-arter.

Fjärilsinventering 23 juli

Nu är det dags för ny inventering av fjärilar på Remmene skjutfält. På en förutbestämd rutt, efter en lättgången väg, fångas fjärilar in med hjälp av håvar, artbestäms, skrivs upp, räknas och rapporteras till Lunds universitet. Alla kan vara med i detta viktiga arbete som pågår runt om i landet.

Välkommen att delta och lära dig mer om hur det går till när vi räknar fjärilar. Håv finns att låna och fjärilskännare är med och hjälper oss ”arta” (artbestämma) fjärilarna. Vi räknar alla dagfjärilar och svärmare, vanliga eller mer ovanliga.

Fjärilsinventeringen den 14 juli

Trots ett något blåsigt väder fick 16 intresserade se en hel del fjärilar.

Vi gick en förutbestämd lättgången väg.

Blåvinge. Här kan man se att fjärilen har s.k. klubbor längst ut på sina känselspröt. Då vet vi att det är en dagfjäril. Observera att den har päls.

 

Blåvinge visar sin ljusbruna undersida.

Ny dag för fjärilar och blommor på Remmene skjutfält torsdag 14 juli

 

Fjärilar i regn

Lite regn stoppar inte hängivna naturmänniskor! Söndag den 3 juli var grå och regnig och egentligen ingen bra dag för fjärilsskådning. Men vi var ändå sex personer som träffades på Remmene skjutfält och tog en liten promenad. Och visst dök det upp några fjärilar som vi kunde fånga i våra håvar, bl.a. kamgräsfjäril och flera nattfjärilar. Men mest fick vi studera floran, som ju är mycket speciell här på skjutfältet. Slåttergubbarna höll på att blomma över och nu hade orkidéerna, närmare bestämt nattviol och Jungfru Marie nycklar, brett ut sig. Ängsskallra, klockljung och vit brunört är andra blommor som trivs på området. Nu hoppas vi på bättre väder nästa gång, torsdag den 14 juli kl 13.30, då vi fortsätter fjärilsinventeringen på Remmene skjutfält. Välkomna då!

 

Göran Johansson och Kjell Johansson har fångat något intressant i håven.

Jungfru Marie nycklar

Bra att ha en liten fjärilsbok med sig när fjärilar ska bestämmas, tycker Göran Johansson, Lars Lundell, Kurt Brorsson och Iara Fahlström.

 

Glad midsommar!

Nästa söndag den 3 juli kl 13.30 träffas vi på Remmene skjutfält för att uppleva fjärilar och blommor. Du som vill cykla från Herrljunga kan möta upp vid Coop kl 13.00. Ta med vatten om det blir varmt, och fika.

Remmene skjutfält är en av de riksintressanta fjärilslokalerna i Sverige som omnämns i Bo Holmströms fjärilsbibel Nordiska fjärilar.Vi hoppas kunna se vår landskapsfjäril Alkonblåvingensom endast rapporterats ett fåtal gånger årligen. Vi hoppas också att få se Aspfjärilen som är en ny bekant i våra trakter.

Vi går en lätt promenad, gör en paus och fikar och får hjälp av duktiga fjärilskännare, bland annat läraren Matti Dalbom som hjälper oss att ”arta” (artbestämma) vanliga fjärilar samt de rariteter vi kan ha turen att få se.Vi lär oss om fjärilsinventering, hur man använder fjärilshåv och förundras över att fjärilarna har pälsen på fast det är sommar.

Aktiviteten är beroende av väder och vind och kan därför komma att ställas in. Vad som gäller för dagen meddelas här på Hemsidan och Facebook.

Ta gärna med dig släkt och vänner som är intresserade.

Det kommer troligen att bli fler tillfällen för fjärilsinventering, se hemsidan och Facebook.

Mölarps kvarn och Kröklings hage

Mölarps kvarn och Kröklings hage är två fina naturområden strax utanför Fristad. Dit gick Naturskyddsföreningens utflykt i söndags. Mari Lindberg berättade om Mölarps kvarn vid Viskan, som nämns första gången redan 1540 och där det har funnits en mängd verksamheter, bl.a. flera kvarnar, sågverk, snickerifabrik, spinneri och mejeri. Ån rensades då för snabbare vattenflöde, men på senare tid har åns botten återställts med stenar och grus, för att gynna fiskar och annat djurliv.

Strax intill finns ett vackert naturområde på en ö i Viskan. Här hittade vi många fina och rara blommor, bl.a. jungfrulin, brudbröd, nattviol, ängsskallra och ormbär, som artbestämdes med hjälp av app, flora och framför allt kunniga deltagare.

I Kröklings hage, där smörbollarna vajade, tog vi vårt medhavda fika medan Eva Bayard berättade om platsens dramatiska geologi. Under istiden fanns en s.k. issjö högre upp i området, som dämts upp av inlandsisen. Sjön var lika stor som Mjörn. När isen gradvis drog sig undan och inte längre bildade en vall mot sjön forsade hela sjöns vatten ner mot nuvarande Öresjö och skapade raviner och drog med sig stora massor av sediment. I området finns också det 10-15 meter höga Hovalida stup där ett väldigt vattenfall uppstod vid avtappningen av sjön.

Det blev således en härlig utflykt med kulturhistoria, botanik och geologi – och dessutom både sol och regn.

Mari berättade om Mölarps historia.

Vid forsen vid Viska fanns mycket att hålla utkik efter.

Brudbröd trivs på kalkrik ängsmark.

Ormbäret är fascinerande med sin perfekta geometri.

En blåglänsande jungfruslända tar en paus i solskenet.

 

 

 

 

 

EKO-odling och veganfika i Fåglavik

Sabrina visade sina odlingar på Gladers gård.

 

Sabrina och dottern Paula demonstrerar en luckringsgrep.

 

I söndags gjorde Naturskyddsföreningen en utflykt till Fåglavik. 14 personer följde med. På Gladers gård har Sabrina Nagel och Ron Gertsen ett grönsaksjordbruk som sköts med ekologiska metoder. Vid vårt besök växer potatis, lök, morötter, purjo, flera sorters kål m.m. i landen och i växthus och drivbänkar står mera och väntar på utplantering. Dessutom har de sått svedjeråg på en åker. Vi fick också se hönsen och fåren, en stor äppelodling, växthus av återbrukat material och flera fiffiga redskap, bl.a. en hålgörare för purjolök och en sorts bred grep som luckrar jorden utan att vända den.

Sabrina hälsar också att man kan hålla koll på deras Facebooksida – Gladers gårdsprodukter – eftersom hon ibland lägger ut öppet hus med gårdsförsäljning under säsongen.

Karolina förklarar hur ympning går till.

Karolina bjöd på härlig veganfika.

Hos Karolina och Bebben Tegelaar blev vi bjudna på fika med ljuvliga veganska bakverk, och beskåda äppelodlingen där Karolina ympat in många äpplesorter, som ska vara härdiga i vårt klimat. Ett träd hade närmare 40 olika ympar, så det lär bli en smakfest på höstarna framöver. Två växthus byggda av gamla studsmattor finns också på den ett hektar stora tomten. I gräsmattan växer många olika örter som lockar till sig humlor och vildbin.

Tack för en trevlig och intressant dag! Och roligt att Naturskyddsföreningens aktiviteter lockar både medlemmar och icke medlemmar!

EKO-odling i Fåglavik 29 maj kl 14

På Gladers Gård bedriver Sabina Nagel och Ron Gertsen småskaligt lantbruk och odlar hållbara grönsaker.

Karolina Tegelaar odlar hundra sorters äpplen och serverar veganfika. Välkomna!!

Idag på den Biologiska mångfaldens dag medverkade Herrljunga Naturskyddsförening både i Molla under Fjällastigens dag och på Trädgårdsföreningens dag på Haraberget.
Många trevliga och glada besökare kom till Haraberget, stannade till och testade sina artkunskaper eller pratade med några av oss i styrelsen, som bland annat kunde berätta om verksamheten och biologisk mångfald.
Intresse fanns för fjärilsinventering, holkspikning, lieslåtter, för skärmarna med information om hur Orraholmssjön kom till, eller för böckerna vi tagit med. Ett exemplar av boken ”Ett hållbart liv”, av Johanna Stål, såldes i det varma, mestadels soliga vädret som höll i sig hela eftermiddagen.
På Fjällastigens dag hade vi en kunskapspromenad på temat biologisk mångfald. Vandrarna fick veta mer om skogen, våtmarker, död ved, skvaltkvarnar mm. och de fick lyssna till fåglar (göken var särskilt ihärdig denna eftermiddag), titta på smådjur med lupp och ”skogsbada” på en äng.

Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Foto: Anne-Cathrine Cammersand

FN har utsett 22 maj till Biologiska mångfaldens dag. Begreppet biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för all den variation som finns mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden. Den biologiska mångfalden spelar en avgörande roll för naturens grundläggande funktioner, så som pollinering och rening av luft och vatten. (naturskyddsforeningen.se)
Herrljunga Naturskyddsförening arrangerar två aktiviteter under dagen:

Medverkan med Kunskapspromenad under Fjällastigens dag i Mollaryd 10.30-12.30

Vid ett antal stationer får man veta mer om biologisk mångfald.
Ytterligare information finns att läsa om ni går in på länken nedan:

https://www.vastsverige.com/herrljunga/evenemang/fjallastigens-dag/

Medverkan vid Trädgårdsdagen på Haraberget, anordnad av Herrljunga trädgårdsförening 14-16

Vi informerar om hur man sköter en blomsteräng och gör fjärilsinventering. Vi säljer också fågelholkar och böcker och informerar om vår verksamhet. Se länk om aktiviteten nedan:

Trädgårdsdag (vastsverige.com)

Studieförbundet Vuxenskolan är medarrangör för våra aktiviteter.

Orraholmen 7-8 maj

Den gångna helgen anordnade Naturskyddsföreningen två arrangemang, Utenatt och Fågelmorgon vid Orraholmen.

Inför lördagskvällen den 7 maj samlades några personer med att sätta upp nattläger, vindskydd och tält samt uppställning av husbil. När nattlägret var byggt samlades vi runt elden och grillade. Vi lyssnade till fåglar och såg gäss komma in för övernattning på de små öarna i sjön. Såg bland annat kanadagäss och grågäss med ungar som simmade ut till ön på kvällen.

Nattljus över Orraholmssjön Foto: av Birgitta Saunders

 

Lägereldens sken i nattmörkret Foto: av Birgitta Saunders

 

Runt elden var vi sammanlagt 8 stycken varav 6 stannade för övernattning. Foto: av Birgitta Saunders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en lugn, men något kylig natt blev det frukost och nedmontering av vindskydd och tält.
Kl 8 på söndagsmorgonen var det samling vid klubbstugan för fågelmorgonpromenad.
Totalt var vi 9 stycken som började gå med Lars Nilsson som höll i promenaden längs Nossan.

Foto: av Birgitta Saunders

Foto: av Birgitta Saunders

Vi fick lära oss om olika fågelläten och några fåglar lyckades vi också se. Men vi uppmärksammade också träd och växter och andra djur och insekter. Så roligt att vara nära naturen denna underbara majmorgon, solen sken, björkarna har börjat slå ut och har nu små musöron och vitsipporna förgyllde vår promenad.

Vitsippor förgyllde promenaden.

Kabbleka i Nossan.

Några av de fåglar som vi hörde längst promenaden var svartvit flugsnappare, lövsångare, trädpiplärka och kungsfågel.
Vi såg bland annat en grå flugsnappare, gulärla, rödvingetrast, taltrast, röd glada, tranor, gröngöling och göktyta.
I skogen vid den vackra ändmoränkullen, nära Orraholmens hed och Natura 2000-området, såg vi två spillkråkor, troligen ett häckande par som lekte bland träden.
Under promenaden fick vi också lyssna till när Kurt Brorsson läste dikten ”Studentskan” av Knut Holm.

Fågelmorgonen avslutades med fikastund vid sjön med en värmande sol och med en liten fågelfrågelek.

Stort tack till alla som var med vid dessa två aktiviteter och speciellt tack till vår kunnige fågelskådare Lars Nilsson för en trevlig och rolig och intressant fågelmorgon!

Utenatt och Fågelmorgon 7-8 maj

Foto: Anne-Cathrine Cammersand

Utenatt
Lördag 7 maj kl 19 träffas vi vid ladugården på Orraholmen och går till heden där vi slår läger för natten. Vi lyssnar på naturens nattljud och får höra hur fåglarna vaknar och börjar sjunga tidigt på morgonen.
Vi kommer att ha vindskydd, men det går också bra att ta med sig tält eller hängmatta.
Ta med personlig utrustning för övernattning, något att grilla på kvällen och det du ska äta till frukost.
Fågelmorgon
Söndag 8 maj kl 8 träffas vi vid ladugården på Orraholmen och promenerar längs Nossan och lyssnar på morgonens fågelsång.
Guide: Lars Nilsson.
Ta med fika.
Välkommen till den ena eller båda aktiviteterna!
I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan

Ljunga Ollestad naturreservat den 1 maj

Promenaden gick genom hagar, lövskog och granskog.    Foto: Barbro Johansson

Årets första majdag gick Naturskyddsföreningens promenad till det natursköna området vid Ljunga och Ollestad naturreservat. På rullstensåsen i naturreservatet växer gamla ekar, och tidigt på våren är marken översållad med blåsippor. Den här dagen hade vitsipporna börjat ta över, så det blommade i vitt i blått. I Ljunga finns stora hagar med naturbetesmark, där vi blev betagna av de rara ulliga backsipporna och även såg andra tidiga blommor, som vårfryle, nagelört och flera sorters violer. Lövsångare, gärdsmyg och rödhake underhöll från lövskogen och runt Fålsjön flög tofsvipor, tranor och de första ladusvalorna. Monica Thiel guidade oss längs vägen, berättade om geologin och hjälpte till att artbestämma blommor, medan vår fågel-guru Lasse Nilsson räknade in totalt 19 olika fågelarter längs vägen, bl.a. den söta lilla dunbollen stjärtmes. Dan Elfving, som härstammar från Ljunga gård, berättade om gårdens och släkten Odqvists historia, som innehåller både fejder och kreativa köpenskaper. Totalt 24 personer deltog.
När en blomma ska artbestämmas kan både analoga och digitala hjälpmedel behövas.
Ett litet stånd med näpna styvmorsvioler

Backsippan har blivit en alltmer ovanlig syn i naturen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Monica Thiel berättar om floran på rullstensåsen.

Dan Elfving visar sin prisbelönta bok om släkten Odqvists historia.

Ljunga gård. Korna får gå i en mindre hage vid Naturskyddsföreningens besök.

Välkommen på en vandring genom ett vackert kulturlandskap i Ljunga i Od, 3,5 km.

Tid: Söndag den 1 maj kl 10.00

Blåsippor och backsippor.
Storspov om vi har tur.
Kulturhistoria om Ljunga gård.
Guider: Monica Thiel och Dan Elving
Samling vid affären i Annelund kl 10.00

Ta med egen fika.

I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan

Ramlamossen 24 april

Intresset var stort för att besöka den säregna Ramlamossen i söndags. Inte mindre än 24 personer trotsade den kyliga vårkvällen och följde med på Naturskyddsföreningens promenad. Mitt i mossen ligger Svartesjö, dit man kan gå på spångar, och runt mossen ligger madmarker. Under promenaden berättade Gerd Sämgård, om hur maderna hade brukats på 60-talet, Bo Naumburg, om utfodringen av örnar på 70-talet och Kjell Emilsson om den speciella biotop som en mosse är. Tomas Lindström och Gerd delade också med sig av en ruskig historia om ett misslyckat kanalbygge som ledde till att man hittade ett pålat lik i mossen. De uppmärksamma kunde notera ett flertal fågelarter under promenaden, bl.a. trana, enkelbeckasin och ljungpipare. Runt sjön växer bl.a. pors, skvattram, tuvull och tranbär.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foton: Birgitta Saunders

Det kan vara farligt att trampa utanför stigen                                                                                     Foto: Barbro Johansson

 

Välkommen till en vårkväll vid Ramlamossen, en av Herrljunga kommuns mest intressanta naturmiljöer.
 
Ramlamossen, belägen mellan Källunga och Mjäldrunga, är ett Natura 2000-område, en skyddsvärd s.k. högmosse. Mitt i Ramlamossen ligger Svartesjö och området är unikt genom att det går spångar ända ut och det är möjligt att gå även runt sjön. Svarthakedopping, trana och ljungpipare är fåglar som häckar i området. Guider är Gerd Sämgård och Kjell Emilsson.
 

Tid: Söndag 24 april kl 19

Samling vid Skölvene bygdegård
Samåk gärna från Herrljunga
Stövlar absolut nödvändigt
Ta med egen fika
För frågor, ring Gerd Sämgård ‭070-622 68 10‬.
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
 
Styrelsen

Foto: Birgitta Saunders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promenaden längs Hybergsleden.

Sex personer deltog och vädret var riktigt behagligt när solen kom fram. Fåglarna kvittrade glatt i trädtopparna, 17 olika arter fick vår fågelexpert Lasse ihop. I flera stora myrstackar myllrade myrorna och värmde sig i solen, och vi såg också våra allra första vitsippor för året.

Vi hade också med en karta och tittade på de skogsområden längs vandringsleden som ägs av Herrljunga kommun. Båda områdena är betecknade som produktionsskog, och området öster om dammen och grillplatserna ska enligt skogsbruksplanen slutavverkas före 2026. Det finns redan flera kalhyggen på privata marker längs leden och det vore lämpligare att kommunen istället prioriterade friluftsliv och rekreation i all sin tätortsnära skog.


En stol av en stubbe går bra att skåda fågel från.

Flitiga myror i farten bygger jättestack.

Det finns alltid något att se i naturen.

Välkomna att vandra med oss på Hybergsleden

Söndag 10 april kl 10.00

Hybergsleden 7 km vandring i kuperad skog.
Det finns en spännande möbel mitt i skogen.
Ta med egen fika.
Start vid Hudene Hembygdsgård.
Samåkning från Herrljunga, parkeringen bakom kyrkan 09.30

För mer info: Kontakta Barbro 070-324 53 54

I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan

 

 

Vandringen på Skattegårdsleden 3 april:

En härlig dag i Hovs natur fick vi uppleva när Alf Emilsson från Hovs hembygdsförening guidade oss på en av lederna. Vi fick lära oss mer om de fornlämningar som finns efter leden, såg ett tranpar samt hörde vårfåglar och porlande bäckar. Upplysning om lederna finns på uppsatta skyltar:
”Skattegårdslederna utgår från Hovs hembygdsstuga. Lederna går i fin skog och passerar strax intill Fornlämningsområdet Brudföljet och offerstenen vid kyrkvägen mellan Hov och Annelund. Skogsområdet som vandringslederna går igenom hyser många olika växtarter som med skydd i form av nyckelbiotoper och till viss del tecknade naturvårdsavtal också är en ypperlig hemvist för småkryp och fåglar.”
Foto: Barbro Johansson och Mari Lindberg

Starten på Skattegårdsleden med sina fina fötter

Porlande bäckar

Offersten med ”skålgropar”

Brudföljet

Söndag 3 april kl 10.00

Skattegårdsleden med varierad flora och flera fornlämningar.
Alf Emilsson från Hovs hembygdsförening guidar oss.
Ta med egen fika.
Start vid hembygdsgården i Hov strax utanför Annelund.
Samåkning från Herrljunga, parkeringen bakom kyrkan 09.30

För mer info: Kontakta Barbro 070-324 53 54

 

I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lingrop på Orraholmen

Foto: Barbro Johansson

Lin – ett kulturarv att bevara

I samband med årsmötet visade Eva var det finns en lingrop på Orraholmen och vi fick höra om linberedningens alla steg. Efter skörd, torkning och repning av frön rötade man linet vilket innebar att det tilläts att ruttna i vatten eller på land genom regn och dagg för att lösa upp fibrerna från den vedartade delen i stjälken. Därefter behövde linet torka och det skedde över en glödbädd i lingropen på ett galler av käppar, oftast från hassel vars grenar var både hårda och raka. Linet behövde passas noga för att inte ta eld och därför låg lingropen ett stycke bort från gårdarnas hus.

Mari berättade om linets intressanta historia och bland annat att lin har odlats i Sverige för husbehov från bronsåldern, att linodlingen var störst i mitten av 1800-talet, men att bomullen och senare de mer lättskötta syntetmaterialen konkurrerade ut linet. Idag finns det en fabrik i Sverige som fortfarande tillverkar produkter av enbart lin. Växbo lin ligger i Bollnäs och köper spunnen tråd från Frankrike eftersom Sverige inte har några beredningsverk som kan ta hand om den skördade grödan. Produkterna klassas som Bra miljöval:

Lin kan odlas i regniga och svala klimat, och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.

För dig som missade gårdagens  information om linet och lingropar:
Läs gärna mer om lingropar och lin på nätet, det finns mycket information att hämta där.

Årsmöte 27 mars 15.00 på Orraholmen!

Vi börjar med en promenad och tittar på de områden där kommunen har planerat avverkning,
samt på ett eventuellt fornminne i form av en lingrop i närheten av djurkyrkogården.
Eva Bayard och Mari Lindberg kommer att berätta om den.
Epp bjuder på soppa och bröd.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Välkomna,

Styrelsen i samverkan med

 

 

 

 

Ugglekväll vid Stensjön

Ett par kattugglor på avstånd och en eventuell Berguv blev resultatet av ugglekvällen vid Stensjön i Molla.

Den planerade träffen uppe vid Fluxfallet fick flyttas, eftersom platsen var alltför isig och vi samlades istället nere vid badplatsen, där vi hade en fin kväll med grillning och umgänge i halvmånens sken, 19 personer, både unga och gamla, kom till denna årets första aktivitet i Naturskyddsföreningen.

Foto: Birgitta Saunders

Ugglekväll

Fredag 11 mars 17.30 Fluxfallet

För dig som vill samåka från Herrljunga går det bra att komma till parkeringen bakom kyrkan.
Vi åker därifrån kl 17.00

Välkomna!

 

Välkomna till Årsmöte Orraholmen 27 mars 15.00

Vi tar en promenad på Orraholmen och tittar på de områden som kommunen planerat att hugga.

Vi ska även få se en lingrop som vi har uppmärksammat.
Lingropar användes förr för att torka linets halm så den blev tillräckligt torr och spröd för att
kunna bråkas, skäktas och häcklas. Man eldade i gropen och när det blev en ordentlig glödbädd på botten
lades linknippen på käppar över lingropen. På så sätt fick man fram de fina fibrerna som kunde spinnas
till garn och vävas till hållbara vackra tyger.

Efter promenaden bjuder vi på fika.

Välkomna!

Naturskyddsföreningen i Herrljunga

 

Stort intresse för ekosystembaserat skogsbruk

Intresset var stort när LRF- och Naturskyddsföreningarna i Herrljunga och Vårgårda bjöd in till föreläsning i Eggvena bygdegård under rubriken Konsten att hugga träd och ha skogen kvar. Föreläsare var Mikael Karlsson, författare till boken med samma namn och expert på ekosystembaserat skogsbruk. Ca 100 personer, de flesta skogsägare, kom för att lyssna och ställa frågor.

Stormar, bränder och barkborreangrepp är tre problem som blivit allt svårare under senare år. Alla har samma orsak, enligt Mikael Karlsson, nämligen att vi huggit ner skogar och ersatt dem med gran- och tallplanteringar. Den metod han förordar innebär att värna skogens naturliga processer, göra så små ingrepp som möjligt och arbeta med det lokala ekosystemet som förebild. Det innebär plockhuggning istället för kalhuggning, självföryngring istället för plantering och blandskog istället för monokultur. Dessutom får träden växa längre tid, vilket ökar massan avsevärt och gör att andelen timmer blir större, vilket i sin tur är betydligt lönsammare än massaved.

Skogen är även ett av jordklotets viktigaste kolförråd. En kubikmeter virke innehåller kol motsvarande ett ton koldioxid och ännu mer kol lagras i skogsmarken. Här finns en enorm potential att bromsa klimatkrisen, menade Mikael Karlsson. En skog som bygger på naturliga processer gynnar också den biologiska mångfalden, vilket är en annan livsviktig fråga för mänskligheten, då människans överlevnad är beroende av livskraftiga ekosystem.

Som en uppföljning på föreläsningen kommer en studiecirkel att genomföras med utgångspunkt i Mikael Karlssons bok. Anmälan sker till någon av de båda Naturskyddsföreningarna eller Vuxenskolan.

Barbro Johansson

 

Måndag 25 oktober kl 18.00 i Eggvena bygdegård

Kom och lyssna till författaren Mikael Karlsson som berättar om ekosystembaserat skogsbruk. Fika serveras! Entré 100,- Välkomna!

Läs mer om föredraget i Barbro Johanssons intervju av Mikael Karlsson nedan!

Bildtext: Mikael Karlsson sprider kunskap om ekosystembaserat skogsbruk. Foto: Joakim Nordgren.

Att hugga träd och ha skogen kvar

Ett nytt skogsbruk kan minska många av de problem dagens skogsbruk står inför så som stormar, insektsangrepp och vikande lönsamhet. Skogen har också en central roll att spela vid klimatförändringarna. Växande skogar lagrar in kol och skogen utgör på så sätt en fantastisk potential för att bygga upp det gröna kollagret på jorden och bromsa klimatförändringen. Detta är budskapet från Mikael Karlsson, författare och expert på s.k. ekosystembaserat skogsbruk.

Samtidigt som en del vill möta utmaningarna med att intensifiera de nuvarande skogsbruksmetoderna, är Mikael Karlsson en av dem som hävdar att vi istället ska dra lärdom av naturens egna metoder för att rädda klimatet, öka den biologiska mångfalden – och få ett långsiktigt lönsammare skogsbruk på köpet. Ekosystembaserat skogsbruk innebär att arbeta med plockhuggning och naturlig föryngring i stället för att kalhugga och plantera. Det ger en skog med träd i olika åldrar och med rik biologisk mångfald.
Men kan det vara lönsamt? Ja, Mikael Karlsson menar att det i högsta grad är företagsekonomiskt klokt att ha en för platsen naturlig skog istället för att kalhugga och anlägga gran- och tallplantager.
– I ett ekosystembaserat skogsbruk hugger du mindre på en gång än om du gör ett kalhygge, men värdet på det du hugger är i genomsnitt högre, eftersom du får mer timmer. Du får också högre kvalitet på virket, lägre risk för stormskador och lägre risk för insektsangrepp. Och du har skogen kvar. Att jobba med naturen som förebild är helt enkelt ett företagsekonomiskt vinstkoncept.

Intresset ökar

Mycket riktigt så har intresset ökat för denna typ av skogsbruk de senaste åren, bland annat på grund av de stora barkborreangreppen och stormarna.
– De är symptom på ett systemfel, ett ekologiskt sjukdomstillstånd, menar Mikael Karlsson, och det är just monokulturerna som är problemet, eftersom granplantager är otroligt känsliga. I en blandskog med mer löv hade problemen varit betydligt mindre.
Skogen har också en central roll att spela i vår tids ödesfråga, klimatförändringarna. Växande träd lagrar in kol, och det gör också marken där skogen växer. Skogen utgör på så sätt en fantastisk potential för att bygga upp det gröna kollagret på jorden och bromsa klimatförändringen, säger Mikael Karlsson. Allt vi behöver göra är att sluta med kalhyggen och låta träden växa längre än vad de gör nu.
– Arbetar vi konsekvent mot naturen så sågar vi av den gren vi sitter på, men arbetar vi med naturen så har vi tagit ansvar både för oss själva och för kommande generationer, säger Mikael Karlsson.
Den 25 oktober är Mikael Karlsson inbjuden av LRF- och Naturskyddsföreningarna i Herrljunga och Vårgårda samt Vuxenskolan i Herrljunga till en öppen föreläsning om ekosystembaserat skogsbruk. En studiecirkel i ämnet kommer också att starta under hösten.

Barbro Johansson

 

 

 

 

Bygg en fågelholk

Lördag 25 september kl 13  träffas vi på Orraholmen
för att spika fågelholkar. Material, spik och redskap finns, men ta gärna med eget om du har. För frågor kontakta:

Kurt 0702-30 30 59 eller
Åke 0735-33 95 08

I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan i Sjuhärad

Lieslåtter i Ranahult

Lördag 7/8 kl. 10.00 Lieslåtter i Ranahult, Fåglavik, arrangeras av Naturskyddsföreningen i Vara i samband med Ängens dag.

Lieslåtter på Haraberget

Söndag 8/8 kl. 13-17 Lieslåtter på Haraberget i samband  med ”Halljonga förr i vala”. Föreningen tar med två liar.

Har ni frågor om lieslåttern,
kontakta Kurt Brorsson 0702-30 30 59

Välkomna!

J-O knackar fram skärpan.

Här slås ängen på Haraberget.

 

 

 

Fjärilspromenaden på Remmene skjutfält

Värmen dallrade över Remmene skjutfält när Naturskyddsföreningens andra fjärilspromenad genomfördes söndagen den 25 juli. De tio personer som trotsade värmen fick dock god utdelning, eftersom fjärilar trivs i sol och värme. Inte mindre än 168 fjärilar av 21 olika arter observerades, enligt Göran Johansson, som hade hand om inventeringen. Förutom honom själv fanns det flera kunniga personer i föreningen som kunde artbestämma, liksom den särskilt inbjudna fjärilsexperten Matti Dahlbom från Borås.
Några av de arter som noterades var citronfjäril, rapsfjäril, hed- och ljungblåvinge, vitfläckig guldvinge, luktgräsfjäril och älggräspärlemorfjäril. De är allihop vanliga fjärilar, enligt Göran. Den sällsynta sexfläckiga bastardsvärmaren observerades glädjande nog också.
Alkonblåvinge är en ännu mer sällsynt art. Den syntes inte till idag, men väl dess ägg på några klockgentianor, vilket bådar gott för fortplantningen.

Vitfläckig guldvinge

Sexfläckig bastardsvärmare

Klockgentiana med ägg från alkonblåvinge

 

 

 

Ny blomster- och fjärilsvandring på Remmene skjutfält

Söndag den 25 juli återvänder vi till Remmene skjutfält.
Då ska klockgentianan blomma och alkonblåvingen vara igång.

Samling kl 13.45 vid gamla kommunalhuset och 14.00 vid garagen på Remmene skjutfält. Ta med egen fika.

Göran Johansson guidar.

Vid regn ställs aktiviteten in vilket meddelas här på hemsidan och på facebook.

Välkomna!

 

 


 

 

Blomster- och fjärilsprakt på Remmene skjutfält

Jungfru Marie nycklar, grönvit nattviol, brudborste, vildlin och mängder av slåttergubbar. Och så fjärilar: hedblåvinge, guldvinge, kamgräsfjäril och en praktfull makaonfjäril. Det var något av det som 15 naturintresserade personer träffade på när vi i lördags tog en promenad på Remmene skjutfält. Skjutfältet är en rik miljö för både växter och insekter. Bland annat är det ett av få ställen i Sverige där den sällsynta alkonblåvingen finns, en fjäril som fortplantar sig i ett intrikat samspel med klockgentiana och svartmyror.

Laddade med floror, fjärilsböcker och håvar, och med mycket god hjälp av experterna Tomas Lindström, ordförande i Vara naturskyddsförening, och Sven- Olof Olsson Fåglavik, samt Göran och Else-Britt Johansson kunde vi artbestämma det mesta vi såg och lära oss mer om dem vi redan kände till. En fin dag!

 En humlebagge borrar ner huvudet i en brudborste. Fika i skuggan. Hedblåvinge. Slåttergubbarna sätter sin prägel på skjutfältet.Marita fotograferar en nyckelpiga i en kärrtistel.
Tomas visar upp den oansenliga blomman gråbinka.

Ut i det vilda på Haraberget, 30 juni

Vi upptäcker och lär oss om naturen på ett roligt sätt. För barn 8-12 år.

 

 

 

 

 

 

Tid: onsdagen 30 juni klockan 10-12.

Plats: Haraberget, Herrljunga

Vi upptäcker och lär oss om naturen på ett roligt sätt. För barn 8-12 år.
Samling vid dammen på Haraberget i Herrljunga. Ta med eget fika, sittunderlag och tänk på kläder efter väder.

På plats finns personal från Herrljunga bibliotek och Natursnoksledaren Rebecca Holmén.

Ingen kostnad. Begränsat antal platser.
Obligatorisk föranmälan till: bibliotek@herrljunga.se

För information: ring 0513-172 20.

Arrangörer: Naturskyddsföreningens Natursnokarna och Herrljunga bibliotek

 

Blomstervandring i Skogastorpskärret och Varholmen

Blomstertiden är här och i helgen gjorde Naturskyddsföreningen därför en blomsterresa till Skogastorpskärret utanför Stenstorp. Tolv personer deltog.
Skogatorpskärret är ett naturreservat som utgörs av rikblommande ängsmark, delvis våtmark, där det finns rara växter som majviva, tätört, rödkämpe, gräsull och ett flertal orkidéarter.
En spektakulär orkidé är flugblomster, vars blommor liknar just flugor, detta för att locka till sig parningslystna stekelhanar, som, intet ont anande, får bidra till blommans befruktning istället.
Dessutom finns guckuskon, denna märkliga orkidé som ser ut som en gul toffel med lila skoband och som också lurar till sig insekter för pollinering på ett sinnrikt sätt.
Innan hemresan hann vi också med en sväng till Varholmen. Fjädergräset, som endast växer vilt här och på ytterligare ett par platser i trakten, såg vi tyvärr inte. Men vi fick njuta av en ängsmark blommande av blodnäva, brudbröd, jungfrulin och darrgräs, där även den blå drakblomman visade sig.
På stigar och spångar tog vi oss fram i Skogastorpskärret Guckuskon blommade än i all sin praktGuckuskon lockade till fotografering

 

Blomstervandring i Falbygden 13 juni

Guckusko hoppas vi att få se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söndag den 13 juni åker vi på blomstervandring till Dala utanför Falköping. Vi besöker naturreservatet Skogastorpskärret, som är ett rikkärr med arter som natt och dag, tätört, vattenklöver och inte minst ett flertal orkidéarter som tvåblad, Jungfru Marie nycklar och flugblomster. I skogen i närheten finns ett bestånd av guckusko. I år är det lite sent, så vi får se hur många orkidéer som har börjat blomma.

Om tid och intresse finns åker vi även till Djupadalen i närheten, där det också växer orkidéer, jungfrulin, kattfot, rödkämpar m.m.

Samling 14.00 vid Gamla kommunalhuset. Samåkning de som vill. (Vill du ansluta längs vägen, ring och meddela Kjell 073 551 8686.)

Ta med egen fika.

Välkommen!

 

 

Vårpromenader

Fågelmorgon längs Nossan

Söndag 16 maj anordnade Naturskyddsföreningen en tidig morgonpromenad för att lyssna och spana efter fåglar. Elva personer gick längs Nossan i den skira vårgrönskan, till heden och vidare till Orraholmssjön, där vi intog vårt fika. Under Lars Nilssons kunniga ledning fick vi hjälp att bland alla kvitter, flöjtanden och sirrningar urskilja gärdsmyg, svarthätta, rödhake, dubbeltrast och många fler. Sveriges två vanligaste arter, lövsångare och bofink, hörde vi längs hela promenaden. Vid sjön syntes bland annat vigg, skedand, skogssnäppa och brun kärrhök samt ett kanadagås-par med en kull bedårande gul-duniga ungar. Närmare 40 fågelarter fick vi ihop under promenaden. Än en gång kunde vi konstatera att Orraholmsområdet är ett fantastiskt naturområde som Herrljungaborna har alldeles runt knuten!
Lövsångare och bofink, hörde vi längs hela promenaden.
Vägen gick via heden till Orraholmssjön.

Här ser vi grottan vid Sällberget

I söndags den 2 maj gick Naturskyddsföreningens promenad runt Stensjön  och till Fluxfallet i Molla. Det var en stilla eftermiddag där vi kunde njuta av två storlommar som behagfullt simmade och dök i sjön, och även ett par skogssnäppor som kilade omkring i den bortre strandkanten. Några av oss hade även turen att se en fiskgjuse passera över sjön. Promenaden gick upp och ner i sjöns bergiga omgivningar. Vi var bland annat uppe vid en grotta i Sällberget, och framme vid Fluxfallet, vars flöde just nu är ganska blygsamt. Ovanför fallet intog vi vårt fika.

Ovanför Fluxfallet är det fin utsikt

Vi fikade vid grillstället invid Ursten

Den 25 april gick Naturskyddsföreningens söndagspromenad längs Urstensleden i Fåglavik. 14 personer kom denna gång och vandringen gick genom trolsk granskog till platsen med de stora stenarna, bl.a. Svarebo kyrka, som ser ut som ett jättebygge av klossar och den mäktiga Urstenen med smala klyftor och höga branta sidor

Ursten är riktigt stor.

 

 

Söndagen den 18 april kom det 14 personer till vårpromenaden i Bråttensby upp till Landa.

Vi såg blåsippor i massor, hörde dubbeltrast, större hackspett och en massa annat. Flera av oss som gick fick hjälp av andra att identifiera fåglar och växter som vi inte kunde eller var osäkra på.

 

Söndag 18 april 15.00 Bråttensby Landa

Samling i Remmendal på stora parkeringen invid väg 181.
Promenaden är 5-6 km och inte barnvagnsvänlig. Ta med fika.
Efter promenaden gör vi en avstickare till Remmene skjutfält och tittar på mosippor.
Välkomna!
Naturskyddsföreningen i Herrljunga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturbilder i Pars café!

Utställningen hänger till den 30/10 och kan ses på vardagar
medan Pars Café har öppet mellan kl 08:00-18:00

Ett stort tack till er 806 personer som skrivit under namnlistan för Orraholmen och till er som medverkade vid En dag för Orraholmen! Det blev en mycket lyckad avslutning på kampanjen. Flera Herrljungabor berättade om vad Orraholmen betyder ur olika perspektiv och kommunalråden medverkade och tog emot namnlistorna och fick även läsa upp några av de kommentarer från er som skrivit på. Läs mer på sid 10 i Knallebladet 9/9: http://media.markbladet.se/pdf/knallebladet/2020/37/#p=10. Kampanjen gav resultat och tekniska nämnden har nu beslutat att klassa om större delen av skogen tillhörande fastigheten Orraholmen från produktionsskog (PG) till naturvård skötsel (NS). Kommunen har också utlovat en dialog med föreningarna och tekniska nämnden har nu bjudit in föreningar på Orraholmen till dialog den 5 oktober. Bra gjort allesammans!

Kommunalrådet Gunnar Andersson tar emot namnunderskrifterna från föreningens ordförande Kurt Brorsson.

Herrljunga Naturskyddsförening har under många år bevakat frågan om Orraholmen och jobbat intensivt med den i nästan två år, först med medborgarförslaget och sedan med namnlistan. Det är nu dags att gå in i nästa fasdialog med kommunen, som enligt vår mening inte bara ska gälla Orraholmen, utan alla kommunens tätortsnära skogar. Det finns en hel del att diskutera i en sådan dialog, t.ex.:
– Vad är viktigt för de boende när det gäller tätortsnära skogar?
– Kommunen äger 300 hektar skogsmark i anslutning till tätorterna Herrljunga, Fåglavik, Hudene och Ljung/Annelund och 82% av den arealen klassas som produktionsskog, PG. Vad innebär det när det gäller avverkningar nära bostadsområden?
– 2,5 hektar av Orraholmsskogen undantogs från omklassningen från PG till NS. Vad var syftet med det?
– Vad målklassen NS, Naturvård skötsel,  innebär är en tolkningsfråga och här behövs expertkunskap för att skogen ska bevaras på ett bra sätt. Varifrån tänker kommunen ta in den kunskapen?
Herrljunga Naturskyddsförening är en stor förening men tyvärr inte med så många aktiva. Vi är därför några få personer som har jobbat med den här frågan, och vi kommer nu att gå vidare med andra för föreningen viktiga frågor som handlar om natur, miljö och klimat. Samtidigt är vi nog många som tycker att det viktigt att kommunen har en stark diskussionspart i frågan om de tätortsnära skogarna.Vi initierar därför bildandet av en skogsgrupp, en grupp bestående av medborgare som är intresserade av att delta i en dialog med kommunen om tätortsnära skogar.Naturskyddsföreningen kommer att ha ett par representanter med, och vi vet att det finns många andra som är engagerade och att det även finns de som har värdefulla kunskaper. Datum för mötet bestäms i samråd med er som anmäler intresse.
Är du en av dem som kan tänka dig att vara med i det här arbetet? 
Vill du läsa mer? Här är en länk till kommunala handlingar om Orraholmen och kommunens öviga skogar: https://www.dropbox.com/sh/56aflweq9f44zx7/AAAgyozVrALn5_VQLLwlb7LMa?dl=0 Se t.ex. mappen ”2016 Skogsbruksplan”-
Vi har återkommande skickat ut information om kampanjen till er som skrivit under listan. Om du som skrivit under listan inte längre vill ha information, så meddela det genom att svara på detta meddelande. (Som medlem i Naturskyddsföreningen får du alla utskick som föreningen gör.) Bra att veta är att Naturskyddsföreningen inte utan ditt tillstånd lämnar vidare dina kontaktuppgifter till någon annan som driver frågan vidare.
Slutligen vill vi uppmuntra dig som är intresserad av natur, miljö och klimatfrågor och inte är medlem i Naturskyddsföreningen, att gå med i föreningen och bidra till att naturen och miljön har en fortsatt stark röst i Sverige och världen. https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/medlemskap/
Vill du anmäla intresse att delta i skogsgruppen eller har frågor om något i det här meddelandet? Kontakta
Kurt Brorsson 070 230 30 59‬
Kjell Johansson 073 5551 8686 (ring före 26/9)
Än en gång tack för ditt deltagande!
Herrljunga Naturskyddsförening
Kurt Brorsson