Promenad i blåsippsmarker


Årets första vårutflykt gjorde Naturskyddsföreningen till naturreservatet Vråhålan i Falköpings kommunoch 13 personer deltog. Naturreservatet täcker ett 85 hektar område på södra delen av Mösseberg, och utgörs till största delen av en djup kilformad dal med branta klippor på ena sidan. Markabäcken rinner genom hela dalen och får tillflöde från bergssidorna. På vår promenad i solen lyste blåsipporna emot oss överallt där vi gick i dalen.

Sten Danielsson från Falbygdens Naturskyddsförening guidade oss och berättade om områdets skötsel och historia. Det är Länsstyrelsen som har ansvar för reservatet och de har till uppgift att sköta området så att dess karaktär bibehålls. Exempelvis finns flera rikkärr och gammal åkermark som behöver hållas öppna från sly och igenväxning. Men vi kunde se att en sluttande äng som förr hade varit en odlad åker, hade börjat växa igen, vilket kanske är ett resultat av att anslagen till naturvård har minskat på senare år.

Rikkärr kännetecknas, som namnet anger, av stor biologisk mångfald och i Vråhålans rikkärr växer bl.a. mycket orkidéer på sommaren. Många olika sorters mossor är också typiskt för rikkärr. Även längs stigen som vi gick kunde vi se den lilla fina skuggstjärnmossan och växten vätteros, en s.k. snyltväxt, som inte kan producera eget klorofyll utan istället parasiterar på hasselns rötter.

Vätteros

I sluttningarna växer både gran och lövträd, som ek, ask, alm och hassel. Träd som dör och faller lämnas kvar, vilket skapar goda miljöer för insekter och fåglar. Sten berättade att deras förening alltid brukar gå till Vråhålan på hösten för att få se nötkråkorna, som häckar här och som på hösten samlar hasselnötter till vinterföda. För vår del kom de fallna stammarna väl till pass som sittplatser när vi tog paus för vår medhavda fika. Efter att ha gått längs dalens botten gick leden längst upp på bergssidan, där vi från bergsplatåerna fick en strålande utsikt över landskapet.

Utsikt från den största platån

Vråhålan är utan tvivel ett naturområde som det kan vara givande att besöka även längre fram på sommaren. Tack till Sten Danielsson för intressant guidning!

Text: Barbro Johansson

Foto: Kjell Johansson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.